miercuri, 25 noiembrie 2009

Intoarcere la Orient

Salutari si bine ai venit sau revenit! Acum cateva minute am citit un articol intr-o revista care mi s-a parut interesant si care mi-a oferit inspiratie pentru post-ul pe care il citesti tu in momentul de fata. Era un articol scris de o domnisoara studenta care de curand s-a intors din Bruxelles, dupa ce a stat acolo vreo 6 luni cu Erasmus. Duduia in cauza spunea despre sentimentu care a incercat-o in primele cateva saptamani de la intoarcere, un sentiment aproape depresiv cauzat de faptul ca s-a intors la noi in tara unde totusi o asteptau prietenii, famila, iubitul. Bun, voi acum probabil va ganditi "ah, ce snoaba!" si probabil ca aveti dreptate, s-a dus si ea in alta tara mai occidentala si a venit aici, unde are atatia prieteni si toate cele si se plange ca nu e bine!
Ei bine, acum gandeste-te tu bine: oare nu are dreptate? E cumva bine? Poate ca are si ea dreptul sa fie depresiva si eu, sincer sa fiu, cred ca are tot dreptul!
O persoana pleaca la facultate in alta tara,implicit lasa totul in urma, cum ar fi prietenii si toate lucrurile cu care se obisnuise,avand acum cu ea/ea doar amintiri proaspete, asta inseamna ca este expus/a unui nou mediu, totul e nou, nu stie la ce sa se astepte. In prima saptamana e complet buimac/a, nu intelege nimic, ii e dor de casa, de familie, de prieteni mai mult ca oricand. Dar dupa o perioada ajunge sa cunoasca locul, sa iasa cu noii colegi, se guste din plin viata de student din tara respectiva, insa persoana respectiva ,hai totusi sa ii dam un nume persoanei asteia, unul fictiv, fireste, e un roman plecat peste hotare sa descopere lucruri noi, un nume potrivit cred ca este Ion, Ion tot este cu gandul la casa. Si Ion petrece cateva luni acolo si isi face noi prieteni, fiecare dintre ei avand ceva diferit pentru ca fiecare vine din alt colt al lumii aducand cate o cultura diferita. Si asa Ion are niste prieteni foarte interesanti, prieteni cu care isi petrece majoritatea timpului cu lucruri studentesti, stiti si voi, petreceri, betii, escapade, chiuluri, una sau doua aventuri de o natura mai amoroasa. Insa in tot acest timp Ion al nostru este cu gandul la casa, cat de dor ii de locul acela minunat unde atata lume ii duce dorul si il asteapta sa se intoarca. Ion isi aduce aminte cate a facut si acolo, cat de minunata e casa lui, cat de frumoasa e Romania!
Trece si perioada in care Ion a stat plecat in Occident, isi ia ramas-bun de la prietenii luisi ia drumul spre casa, implicit lasa in totul in urma, cum ar fi prietenii, toate lucrurile cu care se obisnuise ramanand cu niste aminitiri care i-au fost increstate adanc in suflet, crestaturile astea incepand sa il cam doara pe Ion pe masura ce se departeaza de tara respectiva. Insa el merge spre casa, locul care i-a lipsit tot timpul acesta!
Dar Ion are parte de o mare surpriza, parca acasa nu e asa de frumos si de incitant pe cat isi amintea el, la intrarea in tara il intampina o persoana care nici macar nu are bunul simt sa il salute. Orasul e gri si imbacsit, lipseste aceea atmosfera, acea agitatie urbana pe care a gustat-o din plin pana acum. Ajunge si acasa unde familia si prietenii il intampina fericiti, dar el nu pare la fel de incantat, ba chiar se chinuie sa mimeze un zambet fata de cei dragi. Ion ramane intr-un final singur in camera sa unde se intreaba ce s-a intamplat, de ce simte un gol imens in stomac, de ce cade in depresie acum ca in sfarsit s-a intors acasa? E simplu, Ion se obsinuise cu binele, cu iesirile intr-un loc frumos si curat, cu oameni noi si colorati (nu are conotatie rasista, cel putin nu de data asta). Ion s-a intors la Orient!
Cam asta imi imaginez eu ca este experienta unui student plecat afara la studii, se intaorce, insa se intaorce schimbat, cum e schimbat depinde de la om la om. Asa ca data viitoare cand auzi pe cineva ca se plange ca in alta parte era mai bine in loc sa critici sau sa ironizezii persoana respectiva mai bine te-ai uita in jurul tau si te-ai intreba daca nu cumva are dreptate Ion asta...
Cam atat am avut de impartit cu tine. Te-am pupat!

3 comentarii:

  1. duda...Ion si-a urmarit interesul,oricine ar face asta, bravo lui, si iti dai seama ca a plecat intr-o tara mult mai civilizata unde oamenii sunt diferiti si majoritatea au alta mentalitate, eh el e norocos si sper doar sa nu uite cine e astfel incat sa nu se mai intoarca la acel stadiu. Problema nu este el ci tara noastra, cati nu vrem ca lucrurile sa se schimbe sa scapam de mentalitatea asta de cacat( eu sunt cel mai smecher si fentez un sistem de cacat, nu platesc taxe imi iau JIP si stau intr-o vila facuta ilegal). E normal sa nu mai vrei sa stai aici ,si cei care vin din alte tari iau tot ce pot de aici si pleaca...WTF suntem pe o corabie care se scufunda, si daca nu facem ceva ne scufundam si doar soarecii scapa....Am reusit sa ma simt frustrat "again" WE NEED CHANGE,WE NEED OBAMA!=))

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta se intampla pentru ca Ion traieste numai in trecut, fara sa simta cu adevarat prezentul. Cand este acolo printre 'occidentali' este incantat de experienta traita, dar el se gandeste la clipele placute petrecute printre 'ai sai', cand se intoarce acasa ii displace tot ceea ce-l inconjoara si se gandeste la clipele petrecute printre 'occidentali'. Adevarul este ca nu traieste cu adevarat noile experiente, nu se elibereaza de gandul ca ce bine era acolo cu x si y, ci prezentul este intotdeauna comparat cu trecutul. Oricum trecand pe langa trairile interioare despre 'personaje', acesta este revoltat si indignat de 'peisajul' din jur. Incepe sa se gandeasca ca acolo era ordine si frumos si aici este haos si mizerie. Dar si in acest caz nu procedeaza corect, deoarece cu ajutorul experientei traite ar trebui sa inceapa sa creeze in jurul lui 'peisajul' de acolo. Mai intai sa-si schimbe mentalitatea si dupa aceea sa incerce sa-i schimbe pe cei din jurul sau ( prieteni, colegi, membrii familiei). Problema este ca Ion al nostru este ROMAN si cu toate ca vede ce frumos este acolo el nu face nimic decat sa arunce cu acuze in stanga si in dreapta si hartia tot langa cosul de gunoi o arunca...

    RăspundețiȘtergere
  3. Problema cu Ion al nostru nu e doar ca e roman, ci ca e inconjurat de romani. Ceea ce inseamna ca el nu va reusi niciodata sa le schimbe mentalitatea, fiindca Ion(venit din occident) nu e decat o picatura intr-un ocean, ceva insignifiant ce odata revenit in tara, o sa se fofileze cateva saptamani si nu o sa-i convina ce vede, dar dupaia o sa se reobisnuiasca cu totul. Usor usor nu o sa il mai deranjeze peisajul gri, aglomeratia din autobuz, mizeria de pe strada, babutele nesimtite, etc.
    Ion nu va reusi in veci sa schimbe mentalitatea celor din jurul lui... e nevoie de sute si sute de Ioni pentru a face o astfel de schimbare, altfel se intampla fenomenul pe care ionut l-a descris anterior.

    RăspundețiȘtergere